«Зупинить його!»

Меморіальний музей пам’яті жертв Бабиного Яру

«Зупинить його!»

Мирослав Маринович:
«Знову і знову переконуємося, що кремлівський наступ на Україну йде повномасштабним і масованим фронтом, а народ наш цьому повсякчас потурає: хто за гроші, хто за посади, хто за бодай маленьку, але владу, — а хто просто тому, що не може додати 2 + 2. Недавно прочитав я в інтернеті сумний жарт: наш Всесвіт складається з двох елементів: водню і глупоти. Україно, благаю, будь винятком із цього правила!!!

А тепер про те, чим спричинений мій вибух емоцій. Друзі, тривожний коментар прийшов від директора Українського центру вивчення історії Голокосту п. Анатолія Подольського, за який я йому дуже вдячний. Далі тривають кремлівські ігри довкола Бабиного Яру. Читаємо допис п. Анатолія:

«16 червня на пошту Українського центру вивчення історії Голокосту на моє ім я прийшов лист з приватної фундації «Меморіальний центр Голокосту Бабин Яр». В цьому посланні містилися декілька питань, які мене, як історика і громадянина власної країни, просто обурили своїм непрофесійним і провокаційним змістом. Мені здається що невігластво і непрофесіоналізм, небезпечна провокаційна поведінка стають визначальними рисами цього приватного фонду для якого українська культура пам’яті про жертви Другої світової війни не має значення, а вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру є полем для втілення їхнього антиісторичного проросійського проекту.

Як на мене, це яскраво підтверджує опитувальник,який вони розсилають багатьом моїм колегам і ці питання прямо з нього. Як можна формулювати питання про засудження та виправдовування поліцейських, що брали участь в злочині масового вбивства. Що це таке?! Що ці автори цих питань пропонують респонденту? Спробувати себе в різних ролях? А що це за зміщення акцентів?! Трагедія Голокосту в Європі, в тому числі і на українських теренах стала можливою тільки завдяки ідеології, політики і практики націонал-соціалістичного режиму, якій був при владі в Німеччині в середині минулого століття. Головними ініціаторами та виконавцями масових вбивств євреїв були нацисти, які залучали до своїх злочинів інших в окупованих країнах, а не навпаки!

Хто працює в цій фундації?! Який стосунок ці люди мають до історичної науки, культури пам’яті, вшанування пам’яті жертв, відповідальності за память про минуле??? Що вони (не знаю хто «вони» насправді, але ж чув, що в тій фундації є видатні історики і цілі наукові інститути?!) знають про режим німецької окупації, зокрема в Києві протягом більше ніж двох років, людську поведінку в умовах цієї брутальної окупації, стратегії виживання людей в цій екстремі, контекст більшовицького тоталітаризму, що вплинув і на українців і на євреїв і на всіх, хто опинився під владою іншого тоталітаризму, коли пропонують зайняти місце того, хто рятував євреїв, не розуміючи справжнього тодішнього історичного контексту в якому опинилися люди, що ставали чи жертвами чи злочинцями…».

Пане Віталій Кличко, наскільки я розумію, Ви гаряче підтримуєте цей проєкт. Не знаю, чим Ви керуєтесь, але зупиніть його!

========================

А ось що пише Ярослава Музиченко:
Маніпулятивні питання щодо Бабиного Яру.
Співробітниця фірми https://zeleni.agency розсилає їх історикам (і не тільки), аби зняти відповідь на відео і потім використовувати з «освітньою» метою. Особливо підступне друге питання, де змішуються «відкриті джерела» та якісь невизначені «історики які пишуть». Громадськість має реагувати на такі речі, не зважаючи на велику кількість інших викликів сьогодення.
«Доброго дня! Мене звуть Юлія і я зараз допомагаю фонду «Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр».
Хочемо Вам запропонувати відповісти на кілька питань.
Ось ці питання:
° Україна на четвертому місці за кількістю праведників народів світу (майже 2,5 тис.). Ці люди допомагали рятуватися євреям під час Голокосту всупереч погрозам розстрілу. Чому в момент серйозної загрози для свого життя вони зважилися на допомогу іншим? Якби вас поставили перед таким вибором, як вчинили б?
° Відкриті історичні факти говорять, що через 10 днів від початку окупації Києва німецькими військами трапився масовий розстріл у Бабиному Яру: за 2 дні розстріляли майже 34 тисячі київських євреїв. Історики пишуть про 300 місцевих поліцаїв, які допомагали в організації розстрілів у Бабиному Яру. Ви засуджуєте чи виправдовуєте їх сьогодні?
Відповіді у відео форматі, оператор приїжджає, коли Вам зручно!
Буду рада, якщо Вас зацікавить дати відповіді та висловити власну думку. Чекатиму на зворотній зв’язок!»

===========================

UPD. Ці дикі запитання були часткою амбітного проекту «Розмова», який підготували співробітники ММЦГБЯ. Вони планували зробити 50 тис. відеоінтерв’ю з киянами на теми життя взпгалі та Бабиного Яру між іншим. Але деякі питання, що їх пропонували для анкетування, нічого, крім відрази та обурення, викликати не могли.
Після скандалу автори проекту «Розмова» все ж отямилися та замінили найбільш одіозні пункти своєї «анкети».

Tags: ,