Олексій Гарань: Хржановський, тов. Ульянов (і МЦГБЯ?)

Меморіальний музей пам’яті жертв Бабиного Яру

Олексій Гарань: Хржановський, тов. Ульянов (і МЦГБЯ?)

Хржановський, тов. Ульянов (і МЦГБЯ?): »Дзига Вертов вступил в гей-брак с Довженко»

Автор: Олексій Гарань,
Професор НаУКМА, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи».

На гроші Міжнародного центру Голокосту «Бабин Яр» (МЦГБЯ), який часто називають «російсько- олігархічнм проєктом», вже вийшов фільм С. Лозниці «Бабин Яр. Контекст». Фільм, де рясно представлені нацистські і радянські кіноагітки про те, як українці радісно вітали представників обох тоталітарних режимів. Фільм виявився абсолютно ПОЗА контекстом, натомість чітко сформулював для світу меседж про українців-колаборантів. Одна фраза в титрах, що кияни не протестували проти знищення євреїв, чого вартує. І де був в окупованій нацистами Європи такий протест? І жодного слова про українців-«праведників світу».

Далі – більше. Такий собі одіозний «політбіженець» Анатолій Ульянов радісно повідомляє з Лос-Анджелеса про «плоды своего сотрудничества с Мемориальным центром Холокоста «Бабий Яр», для которого я разработал концепцию нового медиа – YAR».

Яка ж мета цього медіа? Слово самому Ульянову: «YAR призван исследовать разнообразие человека средствами документального кино. Представьте, что Дзига Вертов вступил в гей-брак с Довженко, и в жаре простыней они породили «Киевнаучфильм» с тиктоками и сэлфи. Не Диснейленд, но с чего-то нужно начинать…

Я понимаю, что всё это вызовет жидкий стул у нашего «гражданского общества», и людей, которые за 30 лет незалежности оказались не в состоянии произвести на месте трагедии Бабьего Яра ничего, кроме скандалов, упущенных возможностей и тира с шашлычной».

Ульянов дякує Хржановському за «смелость»: «Учитывая, что в украинском медиа-поле, которое захватили «патриотические» кликуши и колониальные грантососы, мне объявлен негласный бойкот, моё участие в этом проекте стало возможным исключительно благодаря смелости Ильи Хржановского«.

Як написав інтелектуал Микола Рябчук: «Я так розумію, що величання опонентів «патриотическими» кликушами и колониальными грантососами – це і є початок «діалогу»?

В той час, коли українці, цивільні та військові, гинуть від російських куль, «політемігрант», із мирного Лос-Анжелеса, глибокодумно проголошує у своєму «Маніфесті», що «Бабин Яр відбувається тоді, коли Батьківщина важливіша за Людину, коли Нація важливіша за Людину, коли Країна важливіша за Людину».

Члену червонопрапорних «Демократичних соціалістів Америки» тов. Ульянову я хотів би нагадати, що ліва ідея якраз і передбачає боротьбу за національне визволення, а підставою для створення Першого Інтернаціоналу стало якраз бажання допомогти Польщі, окупованій тоді царською Росією. І наші хлопці та дівчата пішли під кулі, захищати Країну, бо в окупованій Росією Україні не буде місця Людині (як уже нема місця Людині в Криму і ОРДЛО).

А членам МЦГБЯ, які борються з ксенофобією і антисемітизмом, я хотів би нагадати, що «Демократичні соціалісти Америки» навіть вийшли із соціал-демократичного Соцінтерну, бо він для них не занадто лівийВони змінили свою стару позицію підтримки Ізраїлю і відтепер проголошують його імперіалістичною «етнодержавою», апартеїдом, підтримують санкції проти нього і «беззастережно виступають проти будь-якого фінансування Ізраїлю» (we stand unequivocally against any funding to Israel»). То кого МЦГБЯ підтримує?

Якщо дійсно МЦГБЯ і Хржановський мають відношення до Ульянова і його «проєкту», то може настав час припинити цей шабаш? І тут вже питання до найвищого керівництва країни, яке своєю бездумною підтримкою освячує «арт-ідеї» МЦГБЯ. Чи не час рішуче відмежуватися від цього?

Джерелоблоги «Українська Правда»

Tags: ,