Ініциативна група «Першого грудня»: Звернення до народних депутатів щодо меморіялізації Бабиного Яру

Меморіальний музей пам’яті жертв Бабиного Яру

Ініциативна група «Першого грудня»: Звернення до народних депутатів щодо меморіялізації Бабиного Яру

Шановні народні депутати!

Звертаємося до членкинь і членів Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики з проханням надати підтримку державному проєкту комплексної меморіялізації Бабиного Яру. Ініціативна Група 1 грудня та її члени як приватні особи не раз публічно висловлювали свою підтримку для українського державного проєкту, який був опрацьований науковцями Робочої групи при Інституті історії України Національної академії наук України на замовлення українського уряду і отримав схвальні оцінки як української, так і міжнародної наукової спільноти. Протягом останнього року це питання стало об’єктом маніпуляції і спекуляції, відколи в нього агресивно втрутилися представники Російської Федерації.

Пам’ять про трагедію Бабиного Яру є справою загальнонаціонального значення, це частина української історії, що є основою сучасної української політичної нації.

Просимо надати цьому питанню на засіданні Верховної Ради найвищий пріоритет. Просимо врахувати, що це питання не лише гуманітарної та інформаційної політики, а й питання національної безпеки. Депутати Верховної Ради не можуть свідомо чи несвідомо дозволяти втручання ворожої зовнішньої сили в питання, які належать винятково до компетенції Української держави.

Культура та політика пам’яті є невіддільною частиною суверенітету та суб’єктності України. Суверенітет і суб’єктність залежать не тільки від того, наскільки добре захищаються кордони країни, а й від того, чи здатна вона захищати свій культурний та інформаційний простір. 

Ми закликаємо усвідомити, що Ви, як представники українського суспільства зобовязані проявити політичну волю до вирішення проблеми меморіалізації в межах УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВНОЇ політики памяті.

З повагою,

Олександра Гнатюк

Володимир Єрмоленко

Євген Захаров

Йосиф Зісельс

Ігор Козловський

Мирослав Маринович

Ігор Юхновський

Ярослав Яцків

Джерело — сайт групи «1 грудня»

Tags: