Пояснювальна записка до проєкту Постанови Верховної Ради України

Меморіальний музей пам’яті жертв Бабиного Яру

Пояснювальна записка до проєкту Постанови Верховної Ради України

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проєкту Постанови Верховної Ради України
«Про додаткові заходи з ушанування пам’яті жертв трагедії Бабиного Яру та Голокосту»
1. Обґрунтування необхідності прийняття проєкту постанови
В 2021 році Україна відзначає 80-ті роковини трагедії Бабиного Яру, яка стала символом Голокосту євреїв України і одним із найбільших злочинів, вчинених нацистським режимом у нашій країні в роки Другої світової війни. Наш обов’язок – гідно вшанувати пам’ять жертв цієї трагедії. Водночас Рекомендації парламентських слухань на тему: «75-ті роковини трагедії Бабиного Яру: уроки історії та сучасність», схвалені Постановою Верховної Ради України 16 листопада 2016 р., виконані лише частково. Заходи з комплексного розвитку (меморіалізації) Бабиного Яру перебувають на стадії затяжного обговорення.
2. Мета та завдання прийняття проєкту постанови
Проєкт постанови покликаний засвідчити позицію Верховної Ради як представницького органу українського народу щодо необхідності гідного вшанування усіх жертв Бабиного Яру незалежно від їхньої національності, віросповідання чи політичних поглядів та уникнення будь-яких політичних спекуляцій навколо пам’яті про трагедію Бабиного Яру, об’єднання зусиль усього українського суспільства для запобігання повторенню злочинів проти людяності.
3. Загальна характеристика і основні положення проєкту постанови
Проєктом постанови пропонується, зокрема,
визнати за необхідне забезпечити належне вшанування жертв трагедії Бабиного Яру та реалізацію у зв’язку з цим заходів, передбачених Рекомендаціями парламентських слухань на тему: «75-ті роковини трагедії Бабиного Яру: уроки історії та сучасність», схваленими Постановою Верховної Ради України від 16 листопада 2016 року;
вважати неприпустимою участь у реалізації заходів із вшанування жертв трагедії Бабиного Яру організацій та об’єднань, керівниками, членами або кінцевими бенефіціарними власниками яких є громадяни або органи влади держави-агресора;
доручити Кабінету Міністрів України розглянути та затвердити проєкт Концепції комплексного розвитку (меморіалізації) Бабиного Яру з розширенням меж Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр», розроблений робочою групою при Інституті історії України НАН України на замовлення Міністерства культури України та Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр»;
забезпечити розроблення та подання в установленому порядку на затвердження Верховної Ради України проєкту державної цільової програми, спрямованої на забезпечення комплексного розвитку (меморіалізації) Бабиного Яру; вжити невідкладних заходів з розширення меж та зон охорони Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр», внесення відповідних територій та об’єктів до Державного реєстру нерухомих пам’яток України тощо.
4. Стан нормативно-правової бази
Нормативно-правовими актами у даній сфері правового регулювання є Закон України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років», Постанова Кабінету Міністрів України від 1 березня 2007 р. N 308 «Про Державний історико-меморіальний заповідник «Бабин Яр», Постанова Верховної Ради України «Про Рекомендації парламентських слухань на тему: «75-ті роковини трагедії Бабиного Яру: уроки історії та сучасність»» та інші.
5. Фінансово-економічне обґрунтування
Реалізація положень проекту постанови не потребує додаткових видатків з Державного бюджету України.
6. Прогноз результатів
Прийняття постанови сприятиме належному вшануванню жертв трагедії Бабиного Яру, національній єдності та міжетнічній злагоді в Україні.
Народні депутати України.

Tags: ,