Синагогу-маф в Бабиному Яру хотіли побудувати без жодних громадських слухань

Меморіальний музей пам’яті жертв Бабиного Яру

Синагогу-маф в Бабиному Яру хотіли побудувати без жодних громадських слухань

Розраховуючи на сприяння Офісу президента, ініціатори російського проєкту Меморіального центру Голокосту “Бабин Яр” мали намір побудувати на території національного заповідника маф (так у листі) “Синагога в Бабиному Яру” до 27 січня без жодних громадських слухань.

Синагогу-маф в Бабиному Яру хотіли побудувати без жодних громадських слухань

Відповідний лист до Мінкульту від Меморіального центру “Бабин Яр” за підписом Макса Яковера, оприлюднив керівник Інституту національної пам’яті Антон Дробович, повідомляє Іван Козленко (Довженко-Центр).

За його словами, розкопки на ділянці вірогідного встановлення мафу-синагоги проводились з метою встановлення відповідності місця юдейській традиції, що забороняє будувати на місцях поховань. Прав живих ніхто дотримуватись не збирався. Оскільки людські рештки все-таки було знайдено Яковер поспішив заявити, що це не поховання, що буцімто і слід було довести. Звіту з розкопок, всупереч обіцянкам, так оприлюднено й не було.

“Ця майже бандитська безцеремонність, що передбачає безапеляційне право сильного диктувати свою хоч скільки схиблену волю, вражає. Зрозуміло, що російські олігархи-акціонери МБЯ, вихідці з 1990-х, іншої манери поведінки й не знають, суспільні інтереси для них – лише перешкода реалізації власних амбіцій. Цікава також стилістична метаморфоза: як швидко меморіал Хржановського з інноваційного проекту, який ще не бачив світ, перетворився на кампанію з ґвалтовного встановлення мафу”, – написав Козленко.

За його словами, Яковер також заявив, що бюрократичні формальності – умисна перешкода української держави вшанувати пам’ять жертв Голокосту 27 січня.

  

 

Нагадаємо, що Офіс президента України дозволив російським авторам меморіалу “Бабиного Яру” почати будівництво поминальної синагоги на землі Кирилівського православного кладовища.  Люди скандального Хржановського таки почали розкопки у Бабиному Яру і знайшли там кістки.

У зв’язку з цим українські євреї почали збирання протестних підписів проти нової наруги над історією народів. Вони звернулися до громадянського суспільства з закликом захистити православний цвинтар від будівництва, яке загрожує міжнаціональним та міжконфесійним конфліктом в Україні.

Як повідомлялося, в 2020 році довкола Меморіального центру виникло одразу кілька скандалів.

У лютому новопризначений художній керівник проєкту росіянин Ілля Хржановський запропонував перейменувати станцію метро “Дорогожичі” на “Бабин Яр”. #ВК писав, що це викликало гнівну реакцію містян. Тоді ж з’ясувалося, що пан Хржановський – людина зі “складною” біографією. Раніше він займався кіновиробництвом й потрапив до скандалу після екранізації фільмів “4” та “Дау”. Більше ви можете прочитати в цій нашій статті.

Хржановському, який створюватиме меморіал Бабин Яр, готували підозру у зв’язку з фактами катування немовлят, скоєних під час зйомок в Харкові фільму “Дау. Дегенерація”.

У вересні, перед відкриттям аудіовізуальної інсталяції,  керівництво приватного проєкту «Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» назвало журналіста «BigKyiv» «пропагандистом» через незручні питання, адресовані художньому керівнику Меморіального Центру Голокосту «Бабин Яр», скандальному режисеру Іллі Хржановському.

У жовтні 2020 року стало відомо, що у Києві створюють рух опору проти російської концепції Бабиного Яру.

BigKyiv

Tags: , , ,