Йосиф Зісельс. Вандалізм у дії

Меморіальний музей пам’яті жертв Бабиного Яру

Йосиф Зісельс. Вандалізм у дії

Сьогодні у Бабиному Яру, на теріторії зруйнованого совєцькою владою єврейського кладовища продовжились розкопки за допомоги потужної техніки. Роботи проводила Київська експедиція Інституту археології НАНУ (керівник Всеволод Івакін), яка отримала ще в січні поточного року дозвіл від Мінкультури на проведення археологічних досліджень у Києві за допомоги металодетектора (!).
Подивіться уважно на знімок та відео і скажіть, будь ласка, чи ви бачите перед собою металодетектор?!
Правда, сьогодні вранці директор Інституту археології Віктор Чабай категорично заперечував, що їх інститут проводить якісь роботи у Бабиному Яру. Більш того, з інституту також стало відомо, що розкопками у Бабиному Яру цікавилася і прокуратура.
Але це ще не все цікаве, що вдалося сьогодні дізнатися. Як я і писав вчора, Мінкультури не надавало нікому дозволу, тим більш, потужною технікою перегортати єврейські могили. Так, саме могили, бо очевидці стверджують, що у ямах, розкопаних «металодетектором» були кістки.
Нагадаю, що все керівництво російського проєкту від Щаранського до Яковера весь час клянуться громадськості та владі, що спорудження тимчасової інсталяції було за межами єврейського цвинтаря, хоча незалежні дослідники та активісти, вже більш як десять років, стверджують, і доводять це документами та мапами, що ця ділянка (кадастровий номер 8000000000 : 91 : 105 : 0005) знаходится точно на єврейському цвинтарі.
Далі більше, у листі на адресу Інституту археології 25 грудня від імені «Фонду памяті «Бабин яр» звернувся Д.Новаковський с проханням перевірити інформацію, що через їх ділянку проходить межа стародавнього єврейського кладовища.
І ось первірили — і знайшли кістки!
Ось так необережно вони самі себе викривають — цей лист демонструє, що керівники російського проєкту добре знали, що ділянка, яку вони орендують у міста, знаходиться на єврейському кладовище і, тим не менш, побудували там у вересні інсталяцію з 10 колон, заввишки більш як 6 метрів. Я вже не кажу, що з іх боку було наругою над здоровим глуздом назвати це МАФом!
Вчора і сьогодні на місці розкопок були присутні і рабини, певно, щоб засвідчити, що ніяких кісток не знайдено і можна далі будувати. Почекаємо їх свідчень, але чи дочекаємось. Яковер пообіцяв ще на минулому тижні, що у неділю. 27 грудня він оприлюднить заключення cпеціалізованого підприємства «Пам’ять і слава», яке у пятницю розкопувало ділянку за памятником «Менора» на території Кирилівського православного кладовища. Досі нема ніякого оприлюднення, але дехто вже його бачив і каже, що воно аж ніяк не влаштовує Яковера та його командирів.
А тим часом, Друге звернення українських євреїв проти будівництва меморіальної синагоги на землі православного кладовища вже зібрало близько 1100 підписів небайдужих громадян з 25 країн.

Приєднуйтеся, друзі! Тільки разом ми зупинимо ще один напрям російської агресії в Україні, на цей раз — на Бабин Яр.

Зі сторінки Йосифа Зісельса на ФБ.

Відео за посиланням: https://www.facebook.com/100000004183253/videos/pcb.3932073443469423/3932072846802816

Tags: , ,