Владислава Осьмак — Максу Яковеру

Меморіальний музей пам’яті жертв Бабиного Яру

Владислава Осьмак — Максу Яковеру

Макс Яковер, от дарма Ви так. Ще одна велика комунікаційна помилка. З іншого боку, скільки їх вже було, помилок і «помилок» від імені меморіалу.
Коли у грудні минулого року я показувала Бабин Яр Світлані Алексієвич, вона почала розмову з популярної у «русский мир» ТМ тези: «Украинцы убивали». Я говорила про те, що Бабин Яр — це насамперед Голокост, але що тут також знайшли свою смерть і православні священики, і військовополонені, і українські націоналісти, і роми.. Говорила про Сирецький концтабір і про Куренівську трагедію. І про те, що пам’ять про це місце не можна нарізати шматками. І тут співробітник Меморіалу, який нас супроводжував, викликав на підмогу Хржановського. Який сказав: «Іноземці не зрозуміють». І все стало на свої місця.
Будьмо відверті — пам’ять про Голокост, окрім всього, ще й великий бізнес. Для Хржановського Бабин Яр — саме про це. Зробити меморіал зрозумілим для іноземців, які будуть платити. За право побути жертвами чи палачами? А ким вони будуть, ці палачі, у ваших рольових іграх? Українцями? Мене досі холодом обдає, коли згадую, ЯК глянув на мене молодий співробітник меморіалу, коли я заговорила до нього українською. У нього жах був в очах! Жах в очах людини, яка почула українську мову в Україні… Отже, це політика така у меморіалу, такий претекст для всього, що ви робите: «українці вбивали», їх треба боятися.
Тому ще раз — не треба про гідність і відкритість.
А тим більше — про готовність увійти до інших, як Ви там пишете, ініціатив. Нафіг державний заповідник, дайош пам’ять а-ля Хржановський? Ви про це?
Скільки б наглядових чи громадських рад ви не створили, рано чи пізно ви самі себе зруйнуєте. Точніше, російські гроші устами Хржановського у його численних інтерв’ю, російські гроші Вашими руками, коли Ви підписуєте отакі звернення до української громадськості. Меморіал від самого початку нав’язує суспільству спосіб пам’ятати, спрямований на розкол, приватизацію національної пам’яті і поширення наративів, які дивним чином повторюють популярні тези роспропаганди. Що й не дивно: гроші-то — саме звідти. А російські гроші вбивають.
Зі сторінки ФБ Владислави Осьмак.