«Сад пам’яті» Ольги Кісельової

Меморіальний музей пам’яті жертв Бабиного Яру

«Сад пам’яті» Ольги Кісельової

Фонд «ІЗОЛЯЦІЯ», разом із Меморіальним центром Голокосту «Бабин Яр», представлять інсталяцію французької художниці Ольги Кісельової, присвячену трагедії в Бабиному Яру. 

Як працювати з пам’яттю про страшну трагедію, що пройшлася різними країнами Європи та залишила кривавий слід в Україні? Чи варто намагатися «вкинути» людину в минуле, створюючи умови, щоб наш сучасник відчув себе у 1941 році? Чи не буде це брехнею? Ольга Кісельова обирає шлях пропрацювання минулого, а не його відтворення, шлях надії та погляду в майбутнє.

Територія Бабиного Яру зараз вкрита деревами. Вони є нібито хранителями пам’яті, що підіймають з-під землі (з минулого) те, що не варто забувати. Їхнє гілля – мовчазний свідок історії. Дерево живе та є потужним символом продовження життя.

Проєкт «Сад пам’яті» пропонує послухати дерева Бабиного Яру, пропустити через себе метафору дерева як капсули часу, що переносить знання з минулого (з землі) до живого гілля, знайти надію не в забутті, а в пропрацюванні страшного досвіду. Пам’ять є посланням про майбутнє – про те, як зберегти людське в нелюдяному світі. Виставка триватиме до 20 березня.

Відкриття виставки: 6 лютого о 19:00.
Де: Креативна спільнота IZONE; 2-й поверх, вул. Набережно-Лугова, 8.
Вхід вільний.


Проєкт «Сад пам’яті» включає в себе публічну програму, яку організовує Memory Lab – експериментальний підрозділ Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр». У межах програми відбудеться серія публічних дискусій про сучасні практики комеморації трагічних подій та способи роботи з травматичним минулим засобами мистецтва та технологій.

Інсталяцію створено за участі Університету Сорбонна та Національного центру наукових досліджень Франції (CNRS). Кураторська команда проєкту: Оксана Довгополова, Катерина Семенюк, Яна Барінова, Катерина Філюк. Проєкт реалізовано за підтримки Посольства Франції в Україні та Французького інституту в Україні.


Ольга Кісельова (Olga Kisseleva) – одна з ключових фігур міжнародного мистецького спрямування art&science та професорка Університету Сорбонна.
У 1995 році Кісельова стала членкинею Вищого інституту візуальних мистецтв при Центрі Помпіду, де поступово почала поєднувати теоретичні дослідження з художньою практикою. Вона активно залучає у свою роботу медіа-технології. Твори Ольги Кісельової знаходяться в найбільших музеях світу: в Паризькому міському музеї сучасного мистецтва, Центрі Помпіду, Музеї сучасного мистецтва Kiasma в Гельсінкі, МoМА в Нью-Йорку, Музеї Гуггенгайма в Більбао тощо.

Джерело — «Вечірній Київ».

Tags: