Проект «Бабин Яр. Пам’ять на тлі історії»

Меморіальний музей пам’яті жертв Бабиного Яру

Проект «Бабин Яр. Пам’ять на тлі історії»

Презентації інтерактивного збірника навчальних занять «Бабин Яр: пам’ять на тлі історії. Путівник для вчителя» у квітні – червні 2019 р.

У другому кварталі 2019 р. продовжуємо проводити презентаційні семінари, заняття та зустрічі з освітянами в рамках проекту «Бабин Яр: пам’ять на тлі історії».
Інтерактивний путівник для вчителя разом із віртуальною виставкою та документальним фільмом про пам’ять Бабиного Яру є затребуваними ресурсами для вчителів історії та інших предметів гуманітарного циклу, класних керівників, педагогів-організаторів, заступників із виховної роботи, методистів та керівників методичних об’єднань. Ми мали можливість переконатися в цьому під час спілкування з колегами з усієї країни, адже за час із квітня до червня було проведено чотири заходи різної інтенсивності, на яких вчителі з усіх регіонів країни ознайомлювалися з цими ресурсами, аналізували готові плани занять та інші матеріали для вчителів, опрацьовували віртуальну виставку та інтерактивний путівник для вчителя. Методисти з навчальних закладів Київської області, наприклад, мали можливість розробити плани власних презентацій навчальних матеріалів проекту для різної цільової аудиторії під час проведення спеціального заходу у Білій Церкві у співпраці з КНЗ КОР «Київський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних кадрів». Учителі історії з Волинської та Київської областей досконально протестували онлайн-конструктор уроків, який є частиною путівника для вчителя, під час презентацій проекту у співпраці з Волинським інститутом післядипломної педагогічної освіти та згаданим вже Київським обласним інститутом.
Так само на уміння користуватися конструктором занять і створювати власні заняття з використанням виставки, фільму та додаванням регіональних матеріалів були спрямовані презентації під час ХІХ Всеукраїнського конкурсу учнівських робіт «Історія і уроки Голокосту» ім. І. Б. Медвинського та щорічної освітньої школи УЦВІГ «Історія Голокосту в Україні: вивчення, викладання, пам’ять». Оскільки обидва заходи збирають більш досвідчених учасників, саме від них в першу чергу очікуємо створення нових занять, які після рецензії буде опубліковано на платформі інтерактивного путівника для вчителя поруч із наявними нині 46 готовими розробками занять і матеріалів для вчителя.
Ми також дуже раді, що за ці три місяці п’ять районних і міських відділів освіти з Київської та Черкаської областей замовили для себе друковані примірники путівника для вчителя, щоб самостійно провести презентації для своїх колег.
Усі учасники згаданих заходів безкоштовно отримали друкований примірник видання та сертифікати про участь. Тож чекаємо на продовження серії презентацій та розширення кількості готових занять із початку нового навчального року.

Проект «Бабин Яр: пам’ять на тлі історії» здійснюється
Українським центром вивчення історії Голокосту,
Українським інститутом національної пам’яті, Громадським комітетом для вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру, Музеєм історії міста Києва
підтримки Українського інституту національної пам’яті
Благодійної ініціативи «Українсько-єврейська зустріч» (Канада).

Автор — Віталій Бобров, координатор освітніх програм УЦВІГ,
керівник проекту «Бабин Яр: пам’ять на тлі історії» Українського центру вивчення історії Голокосту

Джерело — сайт УЦВІГ.

Tags: ,