Бібліотека ім. Ошера Шварцмана провела онлайн презентацію виставки «Втрачене життя. Пам’ять»

Меморіальний музей пам’яті жертв Бабиного Яру

Бібліотека ім. Ошера Шварцмана провела онлайн презентацію виставки «Втрачене життя. Пам’ять»

Бібліотека ім. Ошера Шварцмана провела онлайн презентацію виставки «Втрачене життя. Пам’ять». Це один з проєктів, підготовлених та проведених громадянським суспільством України до 80-х роковин трагедії Бабиного Яру без участі держави та не пов’язаних з російськими планами мемориалізації Бабиного Яру.

29 вересня у бібліотеці ім. Ошера Шварцмана розпочала роботу експозиція «Втрачене життя. Пам’ять», що присвячена 80-річчю трагедії Бабиного Яру та 30-й річниці встановлення у Бабиному Ярі пам’ятника «Менора».
Бібліотека разом із співорганізаторами виставки — Центром досліджень історії і культури східноєвропецського єврейства при Національному університеті «Києво-Могилянська академія», Київською міською єврейською громадою та Музеєм історії Десятинної церкви — запрошують киян та гостей столиці познайомитись з історією меморіалізації пам’яті невинно закатованих у 1941-1943 рр.
На виставці представлено матеріали з архівів Центру юдаїки , сімейного архіву родини Левичів, Фонду збереження культурної спадщини Ади Рибачук та Володимира Мельниченка, фотоархівів УКРІНФОРМу, партії «Європейська Солідарність», кінооператора Едуарда Тіvліна, а також книжки, присвячені сумним сторінкам історії Бабиного Яру з фонду бібліотеки.

 

На тлі масштабних заходів, що відбуваються у дні 80-х роковин трагедії Бабиного Яру, виставка «Втрачене життя. Пам’ять», що експонується в бібліотеці ім. Ошера Шварцмана, може здатися і невеличкою, і не дуже важливою. Але… Ось саме про це «але» й пішла мова під час онлайн презентації виставки 7 жовтня.
І сама виставка, і розмова під час презентації фактично присвячені періоду до встановлення на території Бабиного Яру пам’ятника «Менора», і безпосередньо цьому пам’ятному знаку, урочисте відкриття якого відбулося до 50-ї річниці трагедії 29 вересня 1991 року. Ідея торкнутись маловідомих фактів історії меморіалізації місця, що стало одним з символів Голокосту, належала керівнику Центру юдаїки Національного університету «Києво-Могилянська академія», головному редактору видавництва «Духі і літера» Леоніду Фінбергу. Бо навіть зараз, в епоху тотального домінування інтернету, знайти хоч щось стосовно того періоду, а особливо проєктів з меморіалізації пам’яті Бабиного Яру у період 1941-1991 років є дуже важким завданням, а деякі наведені у всесвітньому павутинні факти взагалі є скоріше легендами.
У спілкуванні, яке тривало майже півтори години окрім пана Леоніда взяли участь й інші співавтори виставки – київський історик, друг бібліотеки Олександра Моржевська, яка розробила концепцію виставки та втілювала її в життя разом з ведучим цього онлайну, працівником бібліотеки, членом президії Київської міської єврейської громади Маратом Страковським. Із вступним словом виступив співпрезидент Вааду України, відомий громадський діяч Йосип Зісельс. Разом з ним гостем ефіру також стала керівник проєктів збереження пам’яті про Голокост Вааду України, відомий експерт у цій царині Галина Хараз. Отримав слово і волонтер єврейської громади, один з тих, хто займається в Україні увічненням пам’яті про Катастрофу, професор Валентин Пострелко.
Про проєкти пам’ятників та конкурси 1945, 1965-1966, 1972 років, про видатних митців, що працювали над ними, зокрема про постаті Йосифа Каракіса, Зіновія Толкачова, Бориса Лекаря, Ади Рибачук та Володимира Мельниченка разом з Леонідом Фінбергом, а точніше – за активної участі останнього, розповів художник, мистецтвознавець Гліб Вишеславський. Ну а над історією пам’ятника «Менора» трішки підняв завісу один із його авторів, художник Олександр Левич.

Організаторам залишається лише запропонувати до перегляду цю, безумовно, цікаву та змістовну зустріч у запису, а також ще раз запросити відвідати виставку, що працюватиме в бібліотеці ім. Ошера Шварцмана до 17 жовтня.

Джерело та запис заходу: https://www.facebook.com/marat.strakovskyy/videos/399077788448519

Tags: , , , , ,