Один ґудзик – одна людина: у Маріуполі створюють артоб’єкт про в пам’ять про події у Бабиному Яру

Меморіальний музей пам’яті жертв Бабиного Яру

Один ґудзик – одна людина: у Маріуполі створюють артоб’єкт про в пам’ять про події у Бабиному Яру

Маріупольська художниця Олена Філатова створює інсталяцію з ґудзиків. Робить її в рамках проєкту «Babyn Yar» у Центрісучасного мистецтва «Готель Континенталь». Ініціювали такий проєкт представники центру за підтримки департаменту культурно-громадського розвитку Маріупольської міськради.

Про це повідомляє кореспондент Суспільного.

Розмір полотна артоб’єкту становить три на чотири метри. На ньому художниця зображує дійство яке символізує події Бабиного Яру. Спочатку Олена наносить маркером контур малюнка на тканину, а потім приклеює різнобарвні ґудзики.

Художниця наносить маркером контур малюнка на тканину, а потім приклеює ґудзики.У Маріуполі створюють артоб’єкт про в пам’ять про події, фото: Суспільне Донбас у Бабиному Яру

Художниця наносить маркером контур малюнка на тканину, а потім приклеює ґудзики.

«Основне – це центральна фігура, яка зображує людину. Потім буде вже зображуватися чорний яр. На червоному полотні буде зображена зброя. А біля основи буде одяг людей, який буде зафарбований в чорний колір і з червоними ґудзиками», – розказала Філатова.

Завершити інсталяцію з ґудзиків Олена планує за тиждень. Художниця працює по чотири години на день.

Сортувати ґудзики допомагає десятирічний син художниці Олексій.

«Я зараз сортую за розмірами ґудзики. Маленькі до маленьких, великі до великих, а середні до середніх. Перебирати не складно, а просто довго», – каже хлопець.

Різнобарвні ґудзики з дому до центру приносять містяни. Наразі зібрали близько 28 тисяч різнокольорових застібок.

«Ґудзики – це такий символ життя. Один ґудзик – одна людина. І тому ми збираємо 33 тисячі 771 ґудзик. Це кількість розстріляних людей за перших три дні у Бабиному яру», – розказала співорганізаторка проєкту Інна Сухомлинова.

Презентуватимуть інсталяцію у Центрі сучасного мистецтва «Готель Континенталь» 18 жовтня.

Джерело — «Суспільне — Новини».

Tags: