Олександр Лінчевський: «Під час війни неприпустима співпраця з громадянами країни-агресора»

Меморіальний музей пам’яті жертв Бабиного Яру

Олександр Лінчевський: «Під час війни неприпустима співпраця з громадянами країни-агресора»

Інтерв’ю депутата Київради від фракції «Голос Олександра Лінчевського
студії «Діє-Слово».

– Доброго дня, пане Олександре!
Я вітаю Вас у студії «Діє-Слово». Приводом для нашої розмови стало протистояння двох проектів, яке майже всі українські ЗМІ умовно називають російським та українським проектами меморіалізації жертв Бабиного Яру. Як так сталося, що вже 5 років працює в Києві Меморіальний центр пам’яті Голокосту Бабин Яр, який спонсується бізнесменами з Росії. В самому центрі міста ворожа країна щось будує, і тільки зараз депутати Київради звернули на це увагу.

 Ми – молода політична сила. Я з цією темою не був пов’язаний, вся попередня історія проєкту, художні його особливості мене жодним чином раніше не торкалися, але зараз я займаю посаду депутата міської ради. Розглядати такі проєкти – моя робота.
На одній з перших сесій Київради ми ознайомилися з заявою про виділення землі Меморіальному центру. Ми вивчили суть справи та побачили у цьому проєкті наявність російського капіталу та російських громадян. Долучення росіян до проектів в Україні неприпустимо.

– Пан Кличко назначив громадські слухання. Коли вони можуть відбутися? Що роблять фракції, щоб обидва проєкти були представлені у рівних умовах?

Це поки що було лише оголошення про депутатські слухання. Депутатських слухань недостатньо.

Мова йде про порядок прийняття та запуску подібних проєктів в дію, які стосуються не тільки цього проєкту. Все те, що служитиме місту, країні, всьому світові, повинно обиратися за єдиними усталеними правилами: мусить обиратися незалежна конкурсна комісія, мусять бути певні критерії для проектів, які будуть розглядатися. І такий порядок має бути затверджений для будь-якого об’єкта території міста. А мерія повинна створити відповідні умови для роботи такої комісії, а потім, за потреби, питання може бути винесено на громадське обговорення.
Депутати проголосували або митці визнали кращий проект – це зовсім не тотожні поняття. Тільки через дискусію та роботу експертної комісії такі проєкти мають затверджуватись. Це перша теза. Друга теза – незалежно від того, наскільки чесною та прозорою буде процедура затвердження, участь російських громадян є неприйнятною. Тому, які б слухання не були призначені, росіян ні в складі інвесторів, ні в складі виконавців, бути не повинно.

– Ви з Аліною Михайловою запропонували законопроект, який заперечує участь російських громадян та об’єктів господарювання у розбудові Києва. Як цей законопроект може допомогти зупинити роботу Меморіального центру Голокосту Бабин Яр, при тому, що у Центру немає статутного капіталу, а генеральним директором офіційно вважається громадянин України.

– Проєкт розпорядження – це не про Бабин Яр. Він – про загальні цінності. Давайте почнемо з головного – у країні йде війна. Під час війни в країні неприпустима жодна співпраця з громадянами країни-агресора. Наша пропозиція охоплює всі проекти, які реалізуються або засновуються громадянами Російської федерації.

– Відбувся рейдерський захват будинку, що розташований по вул. Мельникова 44, в якому вже проведено реконструкцію, яка коштувала 30 млн. грн. державних коштів, також вкладено кошти спонсорів. В цьому будинку повинен бути розташований український музей Бабиного Яру. Дії Центру завадять втіленню в життя частини українського проекту. Чи буде розглядатися це питання на засіданні Київради?

– Я переконаний – представник влади не може ставати суддею між художниками. Представники влади мають забезпечити прозорий зрозумілий конкурс проектів. Не може бути такого, щоб хтось добіг раніше до мера або до групи депутатів, та депутати стали на чиюсь сторону. Якщо розробити зрозумілі правила представлення проектів, правила їхнього обрання тощо, то в мене немає сумніву, що художники та митці дійдуть згоди, та переможе кращий проєкт.
Моє завдання – боротися за встановлення таких правил.

– Навіть якщо цей кращий проект буде проводити проросійське бачення історії?

– Участь росіян у проектах у будь-якому вигляді ми навіть не обговорюємо. Це може бути будь-який чудовий проєкт, але без участі росіян. Ми можемо говорити про участь у конкурсі українського, американського, ізраїльського, австралійського проєкту, але російського впливу там бути не може ніяк.

– Ви звернулися до депутатів своєї фракції з чудовою промовою. Як реагували члени фракції? Вони підтримують Вашу позицію?

– Ні, у нас буде індивідуальне голосування. Кожен буде вирішувати самостійно.

– Який Ваш прогноз – як налаштовані депутати Київради сьогодні. Це питання для них важливе?

– Чия буде більшість не змінює нашого ставлення до проблеми. Росії не місце а ні в Києві, а ні в Україні.

– На звернення громадськості, які підписані лідерами думок, українськими громадськими діячами, правозахисниками, багатьма пересічними громадянам ита мають вже майже 5000 підписів, ніхто не звертав увагу. Будівництво на Кирилівському кладовищі триває…

– Ми з Аліною Михайловою робимо все, що в наших силах. Нас буде більше – реакція буде іншою. Але ж не проголосували, відтермінували. І ми з вами маємо час, щоб донести свою позицію. Все в наших руках.

— Бажаю Вам успіху.

Джерело — студія «Діє-Слово».

Tags: , , , , ,