Анатолій Подольський: «Голоси громадянського суспільства нічого не варті?»

Меморіальний музей пам’яті жертв Бабиного Яру

Анатолій Подольський: «Голоси громадянського суспільства нічого не варті?»

Директор «Українського центру вивчення історії Голокосту (УЦВІГ)», к. і. н. Анатолій Подольський:

«Держава має відігравати головну роль у створені меморіалу у Бабиному Яру, це має бути державний національний проект: це українська культура пам’яті про Другу світову війну, про жертви Голокосту, про жертви серед цивільного населення.

Сьогодні тема Бабиного Яру вкрай політизована, українській концепції уваги не приділяється. Було кілька звернень від громадськості, але виходить, що голоси громадянського суспільства нічого не варті – такого не було навіть за часи Януковича.

15 років існує Заповідник «Бабин Яр». За майже 30 років Незалежності України та за майже 80 років з початку розстрілів у Бабиному Яру на цій території встановлено більш ніж 30 пам’ятників, які досі не об’єднані спільним меморіальним парком.

Я вважав, що Кличко – людина дотична до європейських правил гри, але зараз він поступається цінностями Майдану. Мені легко уявити демонстрації євробляхерів, фопів, але, на жаль, демонстрації під Київрадою з закликом до Кличка, що він продає пам’ять про минуле, уявити важко. Впевнений, що згодом протест повинен вийти на інший рівень, і я готовий його підтримувати», – каже Анатолій Подольський.

Джерело — студія «Дієслово».

Tags: , , , ,