Пам’ятні дати жовтня

Меморіальний музей пам’яті жертв Бабиного Яру

Пам’ятні дати жовтня

📆Пам’ятні дати жовтня. Традиційне нагадування від проекту «Бабин Яр: пам’ять на тлі історії» http://osvita.kby.kiev.ua/pamyatni-dati/
У жовтні хотіли б звернути Вашу увагу на кілька дат, котрі пропонує розділ Пам’ятні дати Інтерактивного путівника про пам’ять Бабиного Яру для вчителя.
📍День захисника України 14 жовтня є нагодою наголосити на тому, що трагедії геноцидів у ХХ ст. на українських теренах відбулися через бездержавність України, а відтак необхідно згадати про тих, хто нашу незалежність виборював. Шість пропонованих до цієї дати занять коливаються тематично від згадок про Олену Телігу (під програмний урок української літератури в 7-му класі), до пам’ятання про різні групи вбитих у Бабиному Яру, долі громадян під час окупації, зокрема сучасної окупації частини теренів України, до прикладів Праведників народів світу, які теж виступили свого роду захисниками честі й гідності нашої культури та країни.
📍День вигнання нацистських окупантів з України 28 жовтня давно відзначається в Україні. Звісно ж, говорити про наслідки окупації України нацистами неможливо, не згадуючи про долі численних жертв людиноненависницької політики цього режиму: євреїв, ромів, цивільних та військових мешканців країни – в кожному випадку зі своєю особливою жорстокістю, тотальністю та перекрученою логікою. Тут рекомендовані скоріше узагальнюючі заняття, як-от адаптований шкільний урок для 5 класу «Маки пам’яті», або заняття «Безліч Бабиних Ярів», яке допоможе поєднати контекст злочинів та пам’ятання про них стосовно Бабиного Яру та інших численних місцевостей нашої країни.
Нагадуємо, що Інтерактивний путівник містить 66+ готових матеріалів для вчителя. Проект «Бабин Яр: пам’ять на тлі історії» здійснюється Українським центром вивчення історії Голокосту, Українським інститутом національної пам’яті, Громадським комітетом для вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру, Музеєм історії міста Києва за підтримки Українського інституту національної пам’яті та Благодійної ініціативи «Українсько-єврейська зустріч» (Канада).

Tags: , ,